Ugrás a tartalomra

Csengetési rend

I. óra 7.15 - 8.00
II. óra 8.05-8.50
III. óra 9.05-9.50

IV. óra

10.05-10.50
V. óra 10.55-11.40
VI. óra 11.45-12.30
VII.óra 12.35-13.20

Órarend

Iskolanaptár

Dokumentumok

Törvények / Szabályzatok

Logopédus

LOGOPÉDUS

Iskolánk a Társult Iskola Általános iskolai szakszolgálata által megbízott logopédus szakmai segítségét is igénybe veszi azoknál a diákoknál, akiknél beszéd és artikulációs problémák, valamint tanulási nehézségek mutatkoznak meg.

A szülők hajlamosak félreértelmezni a logopédus feladatát, behatárolják a pösze (köznyelven a "selypesen" beszélő) gyerekekkel való játékos fogalkozásra. Valójában viszont a logopédia tevékenységi köre igencsak szerteágazó, legtöbb esetben a pszichológus, a pedagógus és esetenként a gyógypedagógusok közös munkáját öleli fel.

Mi a logopédus munkája?

Az a tapasztalat, hogy a szülők jó része nem is igazán tudja, ki segíthetne diszlexiás (olvasászavar), diszgráfiás (írászavar) vagy diszkalkuliás (számolászavar) gyermekének. Minden, ami a kommunikációval összefügg (beszéd, olvasás, írás, számolás) a logopédus hatáskörébe tartozik. Ő az, aki feltérképezi, miért is nem tud helyesen beszélni, olvasni, írni vagy számolni egy gyermek és szakszerű terápiával az elmaradt területek fejesztésén dolgozik.

Melyek a logopédus feladatai?

A logopédus munkájában komplex ellátásra törekszik, folyamatos megfigyelést és munkát feltételez, de legfőbb feladatai a következők:

  • a beszéd-rendellenességek kialakulásának megelőzése, felismerése és rendszeres szűrése, teljes körű vizsgálata

  • a beszéd és nyelvi fejlődési elmaradással küzdő gyermekek egyéni vagy csoportos fejlesztése,

  • a beszédzavarok kezelése/terápiája,

  • a beszédhibák korrekciója,

  • a beszéd és nyelvi hátrány kompenzálása,

  • az olvasás- és írászavarok reedukciója.

Mindezek mellett természetesen a logopédiai tanácsadás, a gyermekek kísérése és utógondozása és a szülőkkel történő folyamatos kommunikáció is az iskola által megbízott logopédus feladata.
 

Mikor a legjobb logopédushoz fordulni?

A kezelés/terápia alsó korhatára nem megszabott, de mindenesetre a logopédus szakvéleményét ajánlott minél előbb igényelni, hogy a fennálló problémára időben tudjunk reagálni, ezzel kizárjuk a további negatív következményeket, ami kihathat a tanulásra és a gyermek szocializációjára.